מצד אחד, נויישן (Notion) היא מערכת אינטואיטיבית, זורמת וקלה מאוד לתפעול. מצד שני, היא כמו אוקיינוס בו אפשר ללכת בקלות לאיבוד. בהתחלה תרגישו שאתם יכולים לעשות כל דבר כאן ועכשיו, ואחר-כך תגלו שזה לא כל -כף פשוט לגרום לדברים לעבוד בשבילך. נויישן דורשת היכרות והסתגלות, ואחר-כך הבנה ופענוח.
ההתחלה שלי
כאשר גיליתי את נויישן, איפשהו ב-2018, לקח לי לא יותר משעה כדי להתלהב עד כדי מעבר לחשבון בתשלום. די מהר הייתי בטוח שפיצחתי את העניין, ופתרתי לעצמי את כל הבעיות והדילמות הקשורות ביעילות הדיגיטלית – ניהול אישי וניהול עסקי. אבל באותה מהירות בה התלהבתי, כך גם הצטננתי – הבנת הפרנציפ של נויישן לא הביאה את "הישועה". כל מה שהיה לי ביד הוא פוטנציאל ברור שלא הצלחתי לממש. פתאום הפשטות של נויישן נראתה מורכבת.
נטשתי את נויישן. כלומר, המשכתי לשלם ולחשוב עליה, אך בפועל המשכתי להשתמש בפלטפורמות אחרות כדי לנהל את ענייני. אלא שנויישן המשיכה להעסיק את מוחי. כאמור, הפוטנציאל היה ברור מלכתחילה, מה שלא היה ברור זו הפרקטיקה של מימוש הפוטנציאל.
ככל שהתרבו מדריכי הווידאו על פתרונות נויישן מתקדמים, מהסוג שרציתי לעצמי – מארי פולין, אוגוסט בראדלי, תומאס פרנק, רד גרגורי ואחרים – כך התסכול גבר; איך הם יכולים ואני לא?!
כאשר נמצא פתרון יציב לעבודה מימין לשמאל בנויישן, מה שמאפשר כתיבה חלקה גם בעברית, אמרתי לעצמי “עכשיו הזמן לתת לנויישן צ’אנס אמיתי”.
נדרשו עוד כמה חודשים להשתעשע וללמוד מאחרים, ועוד חצי שנה ליישם את מה שלמדתי. באפריל 2019 התחלתי לעבוד עם נויישן בשוטף לצרכי העסק שלי. היום נויישן היא כלי העבודה העיקרי שלי, שמנהל עבורי את העסק, את החיים הפרטיים, את התחביב ואת כל השאר. קראו: מרחב העבודה שלי בנויישן.
צעדים ראשונים
יש המון חומרי הדרכה על נויישן. ריכזתי לכם את המבחר שלדעתי יקצר לכם את שלב ההיכרות ויוביל אתכם יותר מהר להבין מהי נויישן, מה היא יכולה לעשות בשבילכם, ומעל הכל – איך.
צאו לדרך…
אגב, תמיד תוכלו לעצור רגע, לקבל הדרכה אישית למתחילים, ולהתקדם הלאה.
מדריך מלא למתחילים
יו-טיובר בשם פרודקטיב דוד (Productive Dude) מספק סקירה מקיפה ויסודית – החל מפתיחת החשבון בנויישן, דרך הגדרות, עבור בסוגי בלוקים, ועד אוטומציה ופונקציות. אורך הסקירה כשעתיים ורבע והיא כוללת את כל העניינים הבסיסיים.
📌 לצפייה
דאטה-בייסים קצר ולעניין
הדאטה-בייסים הם אחת החוזקות העיקריות (אם לא ה-) של נויישן. בלי הדאטה-בייסים מדובר במחברת אלקטרונית, עם הדאטה-בייסים מדובר במחולל אפליקציות.
הסרטון של פרודקטיב סטאפס (Productive Setups) מדגים בנייה של דאטה-בייס בסיסי שממחיש את הפשטות מצד אחד ואת הפוטנציאל מצד שני.
📌 לצפייה
סרטון הסברה מקיף בערוץ קריאייטיב קוב (Creative Cove) בנושא דאטה-בייסים של נויישן, שנוגע בקצרה כמעט בכל ההיבטים של הנושא – כולל פונקציות, שדות מקשרים ורול-אפים.
📌 לצפייה
היו-טיובר ג’ף סו (Jeff Su) בדרכו המיוחדת, עונה לשאלה ‘איך להתחיל עם נויישן בלי לאבד את השפיות?’
📌 לצפייה
לנויישן יש עוד כמה תכונות עוצמתיות במיוחד, כגון Notion AI, אך הדאטה-בייסים עושים את ההבדל.
האסתטיקה של נויישן
נויישן מספקת כלים מגוונים לעיצוב מרחבי העבודה – תמונות, אייקונים, צבעים, פונטים ועוד. ברשת נמצא למצוא לא מעט סרטוני וידאו שעוסקים באסתטיקה של נויישן ובעיצוב מותאם אישית. בחרתי אחד, של היו-טיוברית קאלין ברוק (Kalyn Brook) שנותן תמונה רחבה של הנושא.
📌 לצפייה
מאגר תבניות מוכנות מראש
דרך טובה להתנסות וללמוד היא לבקר בגלריית התבניות של נויישן (כניסה מהכפתור בתחתית תפריט הצד), ולהשתעשע עם התבניות השונות. במאגר התבניות של נויישן יש עוד המון.
דרך צלחה. ותזכרו, זאת רק ההתחלה…